Megújul a reneszánsz Pipó-várkastély Ozorán

Reneszánsz élményházat, hologram-kincstárat, 3D-s vetítőtermet és gólyafigyelőt is kialakítanak az ozorai Pipo-várkastély felújítása során – hangzott el azon a szakmai rendezvényen, amelyet a várkastélyt üzemeltető Forster Központ szervezett június 28-án, szombaton a Tolna megyei település műemlék épületében. Ezen a napon adták át a várkastély emeleti rendezvénytermét is, amely hangulatos, új helyszíne az épületnek. A várhatóan jövő év júniusában záruló, csaknem másfél milliárd forintos rekonstrukciós programnak már a folytatását tervezik a szakemberek. A fejlesztés céljait és előrehaladtát bemutató rendezvényen reneszánsz programokkal – kézműves foglalkozásokkal, táncokkal, adomákkal, pajzán tréfákkal, korhű jelmezes és zenés játékkal, valamint közös máglyagyújtással – várták a lovagkor iránt érdeklődőket Ozorán.
Az ozorai Pipo-várkastély az egyik legértékesebb hazai műemlék épületünk. A kora reneszánsz építészet első magyarországi megjelenéseként csaknem eredeti formájában maradt fenn. Emellett Ozora község településszerkezete, a vár térfalai is megőrizték korabeli XV. századi állapotukat. A várkastély ma az egykori építtető és tulajdonos, Zsigmond király hadvezére, a firenzei származású Filippo Scolari, ahogy kortársai nevezték, Ozorai Pipo (1368–1437) életének és az egyetlen, magyar alapítású lovagrendnek, Luxemburgi Zsigmond Sárkányos Lovagrendjének és a lovagi kultúrának is interaktív bemutatóhelye.
 
Az európai uniós támogatással elindult fejlesztések eredményeként a várkastélyban 2015 nyarára többek között reneszánsz élményházat, valamint interaktív vártörténeti kiállítások megrendezésére alkalmas tereket és 3D-s vetítőtermet alakítanak ki. A munkálatokhoz szükséges kiviteli tervek elkészültek, a régészeti feltárás részben befejeződött, és már zajlanak egyes kőfaragó és restaurátori munkák, illetve a várkastély kiállításainak gazdagítását célzó beszerzések is. Amennyiben a program második üteme is támogatást kap, a szakemberek elvégzik az egykori Esterházy-ménesbirtok helyreállítását, az ozorai ferences kolostor és a honfoglalás kori földvár rekonstrukcióját, valamint a község reneszánsz főterének, a piazzának a teljes helyreállítását. A két szakaszban megvalósuló fejlesztési program a turizmus élénkítésével és munkahelyek teremtésével hosszú távon segítheti a mintegy 1600 fős tolnai kistelepülés életét.
 
Ozora, 2014. június 28.
 

Információ

Nyitvatartás:
 
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 10:00-18:00
Szerda: 10:00-18:00
csütörtök: 10:00-18:00
Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: 10:00-18:00
 
 
Pénztárzárás és utolsó csoport indulása 17:15.
 
Tisztelt Látogatók!
 
A Pipo Várkastély 2019. június 1-jén esküvő miatt korábban zár! Az utolsó tárlatvezetés és a zárás időpontja 16:45.
 
Megértésüket köszönjük!
 
 
Belépőjegyek:
Felnőtt: 2000 Ft/fő
Kedvezményes (nyugdíjas, diák): 1000 Ft/fő 
Családi: 4000 Ft
 
Kedvezmények: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0000194.kor
 
 
Elérhetőségek:
Ozorai Várkastély
7086 Ozora
Várhegy utca 1.
Telefon: +36 74 498 652
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ