Folytatódik Ozorai Pipó várkastélyának rekostrukciója

Másfél milliárd forintos támogatásból folytatódik hazánk egyik legértékesebb műemlék-épületének, az ozorai Pipo-várkastélynak a rekonstrukciója, amelynek során bővül a kastélyegyüttes turisztikai szolgáltatásainak köre, és a reneszánsz épület közvetlen környezete is megújul. Az ozorai várkastély kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek Magyarországon csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn. Ozorán azonban a 19. században magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 15-16. századi reneszánsz palotaépület. A támogatási szerződés aláírására 2012. október 25-én került sor. (HG.hu, 2012. 10. 31.)
Másfél milliárd forintos támogatásból folytatódik hazánk egyik legértékesebb műemlék-épületének, az ozorai Pipo-várkastélynak a rekonstrukciója, amelynek során bővül a kastélyegyüttes turisztikai szolgáltatásainak köre, és a reneszánsz épület közvetlen környezete is megújul. Az ozorai várkastély kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek Magyarországon csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn. Ozorán azonban a 19. században magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 15-16. századi reneszánsz palotaépület. A támogatási szerződés aláírására 2012. október 25-én került sor.
 
A hazánk kulturális örökségének részét képező műemlékegyüttes a kora reneszánsz építészet első magyarországi megjelenése, amely az idők során szinte eredeti formájában maradt fenn, a vár térfalai is tökéletesen – az országban szinte egyedülállóan – megőrizték eredeti, 15. századi állapotukat. A vár ma egykori tulajdonosa, Ozorai Pipo életének és a lovagi kultúra, a Luxemburgi Zsigmond alapította Sárkányos Lovagrend interaktív bemutatóhelye.
 
Az 1,5 milliárdos fejlesztés célja a reneszánsz várkastély és a hozzá kapcsolódó területek helyreállítása, bemutatása, kulturális és turisztikai célú hasznosítása, ami jelentős területfejlesztési húzóerőt jelent a kistelepülés számára. A program révén a Pipo-várkastélyban reneszánsz élményház, valamint interaktív vártörténeti kiállítások létesülnek, megtörténik a várkastély melletti egykori várárok, várfalak, táblás kertek, a kissé távolabbi „Kula”-kert, valamint az Esterházy-kocsma történeti hitelességen alapuló rekonstrukciója, a településmag egy darabjának helyreállítása és hasznosítása. A fejlesztés eredményeként 52.300 m² védelem alatt álló terület rekonstrukciója történik meg (ebből 8257 m² akadálymentessé válik), valamint 50.302 m² park, illetve gazdasági udvar újul meg, és 10 munkahely létesül.
 
A várkastély története
 
Az eredetileg gótikus stílusban emelt várat a firenzei születésű Filippo Scolari kezdte el építtetni 1416-ban. Zsigmond király híres törökverő lovagja, a magyarok által Ozorai Pipóként emlegetett jeles hadvezér nőül vette a vidék urának, Ozorai Andrásnak a leányát, Borbálát (és ezzel felvette az Ozorai nevet is), majd királyi engedéllyel nagyszabású építkezésbe kezdett a festői szépségű településen. Az inkább kényelmes főnemesi rezidenciának mint erős várnak számító épület alaprajzában és belső elrendezésében is eltért a korabeli magyarországi várépítészeti gyakorlattól. Az itáliai hatást mutató, szabályos négyzet alaprajzú, zártudvaros, palota jellegű lakótömbet feltehetőleg Manetto Ammanati építőmester tervezte. A vár kialakítása és díszítése az itáliai városi palotákra emlékeztetett. 1423-ban a várúr már itt fogadta Zsigmond királyt. 
 
1491-ben Habsburg Miksa rövid időre elfoglalta a várat. 1520 körül akkori tulajdonosa, Hédervári Ferenc az épületet reneszánsz stílusban átépíttette, és a hajdan gótikus várkastély reneszánsz rezidenciává változott. 1545-ben a budai pasa csapatai elfoglalták, s az épületegyüttes rövid megszakítással 140 évig török kézen volt. 1686-ban a várat felszabadították.
 
Ozora a 17. század elejétől az Esterházyak dél-dunántúli birtokaihoz tartozott. A 18. század elején megkezdődött az ozorai uradalom újjászervezése: helyreállították a romos középkori várat, és hivatali, tiszttartói központot alakítottak ki benne várbörtönnel, levéltárral, intézői lakásokkal. A 19. század elején az U alakú kastélyt magtárrá alakították.
 
A várpalotát a múlt század ötvenes éveitől iskolai célokra is használták, tornaterem, könyvtár működött benne, és néhány családot is beköltöztettek. Az 1970-es években megkezdődött régészeti kutatások során sikerült tisztázni többek között a késő gótikus épületrészleteket, az eredeti nyílászárók helyét és a belső kialakítást.
 
Az ozorai vár közel harminc éven át tartó felújítása 2002-ben, az építőmesteri munkálatok befejeztével megtorpant. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2006 novemberében indította el a rekonstrukciót. A belső tereket reneszánsz drapériákkal és bútorokkal rendezték be. Több helyiségben elkészültek a boltozatrekonstrukciók, helyreállították a várkastély ólomüveg ablakait és reneszánsz főúri konyháját, helyiségeiben korhű kandallókat és kályhákat helyeztek el. A fegyverterem Zsigmond-kori fegyvereinek és páncéljainak másolatait cseh fegyverkovácsok készítették korabeli szerszámokkal. 
 
A belső udvar kútját Verocchio delfines puttójának másolata díszíti, a falon Michelangelo Pitti Madonnájának másolata látható. A Barokk teremsorban – a családtól kapott személyes használati tárgyak felhasználásával – az Esterházyaknak emléket állító kiállítás nyílt meg, a második emeleti teremben Gróf Almásy László és Esterházy Antal herceg közös afrikai útját fotók és trófeák segítségével felidéző, Az angol beteg igazi útja című kiállítás látható.
A szolgáltatások sora 2009-ben szálláskínálattal bővült, az emeleten korhűen berendezett szobák, valamint konyha és étkező áll a vendégek rendelkezésére.
 
HG.hu, 2012. 10. 31. 

Információ

KÖZLEMÉNY
 
A járványügyi helyzettel összefüggő 2020. március 16-i kormánydöntésekhez igazodva a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.  határozatlan ideig valamennyi létesítményét a mai naptól zárva tartja, így helyszíneink nem látogathatóak.
 
Megértésüket és együttműködésükét ezúton is köszönjük.
 
Amennyiben előzetes foglalásával kapcsolatban kérdése merülne fel, úgy kérjük írjon nekünk az info@nofnkft.hu mail címre.
 
Budapest, 2020. március 17.

 

 
 
Nyitva tartás:
 

Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 9:00-17:00

Szerda:9:00-17:00

Csütörtök:9:00-17:00

Péntek:9:00-17:00


Szombat:9:00-17:00
Vasárnap:9:00-17:00

Pénztárzárás és az utolsó csoport indulása 16:15.

Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.
A belépőjegyek ára tartalmazza az alsó szinti kiállítás megtekintését, és a kb. 35-40 perces idegenvezetést is.
 
JEGYÁRAK
 
Belépő: 2000 Ft/fő
Ozora Illyés Gyula szemével felnőtt jegy: 200Ft
Diák- vagy nyugdíjasjegy (nappali tagozatos diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasok esetében OEP-igazolvánnyal): 1000 Ft/fő 
Ozora Illyés Gyula szemével kedvezményes jegy: 100 Ft
Családi jegy (két felnőtt és két 6-14 év közötti gyermek részére): 4000 Ft/család
Ozora Illyés Gyula szemével családi belépőjegy: 400 Ft
Csoportos jegy: 1600 Ft/fő (min. 15 fő esetén, amennyiben teljes áru blépőjegy vásárlására kötelezett)
Ozora Illyés Gyula szemével csoportos jegy: 160 Ft
 
SZÉP kártyát elfogadunk!
 
Az árak visszavonásig érvényesek.
 
Csoportos látogatás esetén előzetes egyeztetés szükséges.
 
A belépőjegy ára tartalmazza az alsó szinten lévő kiállítás megtekintését, és a kb. 35–40 perces idegenvezetést. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ