Firenzei palota a Dunántúlon

A reneszánsz várkastély már messziről feltűnik. A négyszög alaprajzú erődítmény Zsigmond király firenzei hadvezérének volt a szálláshelye. (Népszabadság, 2015. 08. 01.)
A vár egykor gótikus és reneszánsz elemekkel megépített erődítés volt, melyet az Itáliából ideszármazott, Magyarországon Pipónak becézett Filippo Scolari építtetett itáliai ízléssel, valamikor 1416 táján. Azt szokták mondani, nem is vár volt ez, hanem egy firenzei palota a Dunántúl dombjai közt. 
 
A jó Pipó vezér, a kereskedősegédből lett nagyúr számos csatát nyert a török ellen, az ország egyik legbefolyásosabb embere volt, s keze alatt, udvarában nevelkedett katonává Hunyadi János. Zsigmond király pedig annyira kedvelte, hogy a koronás fők temetkezési helyén, a fehérvári bazilikában temettette el 1426-ban bekövetkezett halálakor. 
 
Mivel Pipó úr négy gyermeke közül mindegyik fiatalon meghalt, birtokait özvegye örökölte, akitől aztán a Héderváriakra szállt, majd a török időkben a pasák szállásául szolgált. A hódoltság után az Esterházyak kapták, akik magtárrá alakíttatták, s így maradt fenn az 1970-es évekig, amikor kutatása, majd helyreállítása megkezdődött. A várat az ezredfordulóra sikerült látogathatóvá tenni, ekkor nyílt meg benne először az Illyés-kiállítás (abból az apropóból, hogy Illyés a közeli Rácegrespusztán született). Végül 2006-ban a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vette át, s az emeleti termekben történeti enteriőröket rendezett be.
 
A vár udvarára lépve a faácsolatú, emeleti körfolyosók tűnnek fel, melyeknek mennyezetét sűrűn borítják az ott szárított levendulacsokrok. Onnan nyílnak a Pipó-korabeli hangulatban berendezett emeleti szobák. A reneszánsz hálóban például korabeli stílusú baldachinos ággyal találkozunk. Mellette ott áll egy hatalmas dézsa is, arra emlékeztetvén, hogy a várúr a nagyobb egyházi ünnepek alkalmával ilyenben fürdött. Igazi kuriózum a hálóból nyíló, rekonstruált árnyékszék. A fegyverteremben teljes harci díszben jelennek meg Zsigmond seregének katonái, rekonstruálták Pipó páncélját is. A lovagteremben trónusszerű ülőalkalmatosságok jelzik a várúr rangját. A díszteremben pedig a Műegyetem rajzi tanszékének gipszmásolat-gyűjteményéből származó reneszánsz szoborreplikák idézik a vár egykori gazdagságát, és emlékeztetnek Pipó úr szülővárosára. Újabb történelmi enteriőrök is készülnek. Legutóbb a földszinten alakítottak ki egy reneszánsz konyhát. Tervezik a várbörtön rekonstrukcióját is. 
 
A vár körül folytatódik a felújítás. Visszaidézik a várárok körül egykor körbefutó külső védőfalakat és a bástyákat, amelyeket földig rombolt a történelem. A vár mellett szabadtéri színpad, szint alatti kiállítótér, rendezvénytér is létesül. Ozora közeli főtere pedig igazi reneszánsz piazzává alakul a hamarosan befejeződő munkálatok révén.
 
Népszabadság, 2015. 08. 01.
 

Információ

Nyitvatartás:
 
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 10:00-18:00
Szerda: 10:00-18:00
csütörtök: 10:00-18:00
Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: 10:00-18:00
 
 
Pénztárzárás és utolsó csoport indulása 17:15.
 
Tisztelt Látogatók!
 
A Pipo Várkastély 2019. június 1-jén esküvő miatt korábban zár! Az utolsó tárlatvezetés és a zárás időpontja 16:45.
 
Megértésüket köszönjük!
 
 
Belépőjegyek:
Felnőtt: 2000 Ft/fő
Kedvezményes (nyugdíjas, diák): 1000 Ft/fő 
Családi: 4000 Ft
 
Kedvezmények: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0000194.kor
 
 
Elérhetőségek:
Ozorai Várkastély
7086 Ozora
Várhegy utca 1.
Telefon: +36 74 498 652
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ