A sárkányos lovagok emlékei Ozorán

Ha van romantikus lovagvár Magyarországon, akkor Ozorai Pipó várkastélya egészen biztosan az! Ahogyan áll ez a masszív, szögletes kora reneszánsz épület az ozorai várhegy tetején, amelynek a kapuján belépve mintha egy firenzei palota udvarára csöppenne a látogató... És akkor a Luxemburgi Zsigmond Sárkányos Lovagrendjének legendájáról még nem is szóltunk... (Miniszterelnökség, 2015)
A farkával önmagát megfojtó, azaz önmagát feláldozó sárkány – ez a jelképe az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, amelyet Luxemburgi Zsigmond magyar király – és későbbi német-római császár – a Cillei Borbálával kötött házassága alkalmával alapított. A rend első lovagjai között pedig olyan fontos uraságok szerepeltek, mint a király apósa, Cillei Hermann gróf, Garai Miklós nádor, és persze ott volt Zsigmond sárkányos lovagjai között a firenzei származású hadvezér, Filippo Scolari, vagy ahogy a kortársai nevezték, Ozorai Pipó is. Sőt: később a lovagrend tagja lett az a bizonyos II. Vlad is, aki ezért felvette a latin draco – vagyis sárkány – melléknevet, s akinek a fia, Vlad Tepes innen „örökölte meg” a később hírhedtté vált nevét, a Drakulát...
 
Drakula grófhoz hasonló szörnyetegek persze nem kötődnek az ozorai Pipó-várkastélyhoz, amelyet az egyik legértékesebb hazai műemlék épületünknek tartanak a szakemberek. A kora reneszánsz építészet első magyarországi megjelenéseként ugyanis csaknem eredeti formájában maradt fenn. A XV. századot idéző várkastély kiállításai ma Ozorai Pipónak, a Sárkányos Lovagrendnek és persze a reneszánsz lovagi kultúrának állítanak emléket. Az európai uniós támogatással elindult fejlesztések eredményeként pedig a Pipó-vár még izgalmasabb turisztikai célpont lesz: 2015 nyarára többek között reneszánsz élményházzal, 3D-s vetítőteremmel, a helyreállított várbörtönnel, valamint szabadtéri színpaddal, gólyafigyelővel és reneszánsz labirintussal várják majd a látogatókat Ozorán.
 
Megújuló örökségünk - újjászülető kastélyok és kertek Magyarországon, Miniszterelnökség, 2015. 

Információ

Nyitvatartás:
 
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 10:00-18:00
Szerda: 10:00-18:00
csütörtök: 10:00-18:00
Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: 10:00-18:00
 
 
Pénztárzárás és utolsó csoport indulása 17:15.
 
Tisztelt Látogatók!
 
A Pipo Várkastély 2019. június 1-jén esküvő miatt korábban zár! Az utolsó tárlatvezetés és a zárás időpontja 16:45.
 
Megértésüket köszönjük!
 
 
Belépőjegyek:
Felnőtt: 2000 Ft/fő
Kedvezményes (nyugdíjas, diák): 1000 Ft/fő 
Családi: 4000 Ft
 
Kedvezmények: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0000194.kor
 
 
Elérhetőségek:
Ozorai Várkastély
7086 Ozora
Várhegy utca 1.
Telefon: +36 74 498 652
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ