A sárkányos lovagok emlékei Ozorán

Ha van romantikus lovagvár Magyarországon, akkor Ozorai Pipó várkastélya egészen biztosan az! Ahogyan áll ez a masszív, szögletes kora reneszánsz épület az ozorai várhegy tetején, amelynek a kapuján belépve mintha egy firenzei palota udvarára csöppenne a látogató... És akkor a Luxemburgi Zsigmond Sárkányos Lovagrendjének legendájáról még nem is szóltunk... (Miniszterelnökség, 2015)
A farkával önmagát megfojtó, azaz önmagát feláldozó sárkány – ez a jelképe az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, amelyet Luxemburgi Zsigmond magyar király – és későbbi német-római császár – a Cillei Borbálával kötött házassága alkalmával alapított. A rend első lovagjai között pedig olyan fontos uraságok szerepeltek, mint a király apósa, Cillei Hermann gróf, Garai Miklós nádor, és persze ott volt Zsigmond sárkányos lovagjai között a firenzei származású hadvezér, Filippo Scolari, vagy ahogy a kortársai nevezték, Ozorai Pipó is. Sőt: később a lovagrend tagja lett az a bizonyos II. Vlad is, aki ezért felvette a latin draco – vagyis sárkány – melléknevet, s akinek a fia, Vlad Tepes innen „örökölte meg” a később hírhedtté vált nevét, a Drakulát...
 
Drakula grófhoz hasonló szörnyetegek persze nem kötődnek az ozorai Pipó-várkastélyhoz, amelyet az egyik legértékesebb hazai műemlék épületünknek tartanak a szakemberek. A kora reneszánsz építészet első magyarországi megjelenéseként ugyanis csaknem eredeti formájában maradt fenn. A XV. századot idéző várkastély kiállításai ma Ozorai Pipónak, a Sárkányos Lovagrendnek és persze a reneszánsz lovagi kultúrának állítanak emléket. Az európai uniós támogatással elindult fejlesztések eredményeként pedig a Pipó-vár még izgalmasabb turisztikai célpont lesz: 2015 nyarára többek között reneszánsz élményházzal, 3D-s vetítőteremmel, a helyreállított várbörtönnel, valamint szabadtéri színpaddal, gólyafigyelővel és reneszánsz labirintussal várják majd a látogatókat Ozorán.
 
Megújuló örökségünk - újjászülető kastélyok és kertek Magyarországon, Miniszterelnökség, 2015. 

Információ

Nyitvatartás:

Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 9:00-17:00

Szerda:9:00-17:00

Csütörtök:9:00-17:00

Péntek:9:00-17:00


Szombat:9:00-17:00
Vasárnap:9:00-17:00

Pénztárzárás és az utolsó csoport indulása 16:15.

Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.
A belépőjegyek ára tartalmazza az alsó szinti kiállítás megtekintését, és a kb. 35-40 perces idegenvezetést is.
 
JEGYÁRAK
 
Belépő: 2000 Ft/fő
Diák- vagy nyugdíjasjegy (nappali tagozatos diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasok esetében OEP-igazolvánnyal): 1000 Ft/fő 
Családi jegy (két felnőtt és két 6-14 év közötti gyermek részére): 4000 Ft/család
 
SZÉP kártyát elfogadunk!
 
Az árak visszavonásig érvényesek.
 
Csoportos látogatás esetén előzetes egyeztetés szükséges.
 
A belépőjegy ára tartalmazza az alsó szinten lévő kiállítás megtekintését, és a kb. 35–40 perces idegenvezetést. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ