Befejeződött az ozorai várkastély és környezete turisztikai fejlesztése

Megújult a környezete és új kiállítóhellyel gazdagodott Ozorai Pipo 15. században emelt várkastélya. Helyreállították az egykori várfalat és szárazárkot, pihenőparkot építettek és létrehozták az Esterházy Fogadóközpontot a most zárult fejlesztés alkalmával.
L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a csütörtöki átadási ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy a helybelieket is lehetőséghez juttatja a mostani nagy értékű fejlesztés.
 
Az államtitkár azt mondta: az itt élő embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy számukra is fontos legyen a turizmus, fontos legyen az örökségvédelem, ők is magukénak érezzék annak a fontosságát, ami megvalósult.
 
"Ezért ezt és a későbbi fejlesztéseket is arra kell fordítani, hogy minél több munkahelyet teremtsünk a turizmus által, minél több embert tudjunk idecsalogatni, hogy olyan források jöjjenek ide, amelyek sok-sok ember megélhetéséhez járulnak hozzá valamilyen formában" - fogalmazott L. Simon László, kiemelve, hogy a mostani lépést úgy kell tekinteni, mint a térségfejlesztés egyik fontos lépését. L. Simon László kitért arra is, hogy újabb fantasztikus programlehetőségekkel gazdagodott az ozorai vár, olyan épületrészeket sikerült megújítani, amelyek valóban a turizmus igényeit tudják szolgálni.
 
Hirt Ferenc országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett: jövőre lesz hatszáz éve annak, hogy elkezdődött a vár építése, amit az évszázadok során többször feldúltak. Arról beszélt, hogy Ozorának komoly lehetőséget jelent a fejlesztés. "Tolna megyének szüksége van az ilyen turisztikai attrakciókra, amiket össze kell fűzni, hogy jó lehetőséget kínáljanak az ide látogatóknak" - fogalmazott.
 
Az ozorai várkastély, amelyet egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, ismert nevén Ozorai Pipo építtetett, reneszánsz hangulatot áraszt. A Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem igazán hasonlít a korabeli várakra, díszítése inkább az itáliai városi palotákéra emlékeztet.
 
A reneszánsz hangulatú épület 2002-re újult meg, a mostani turisztikai fejlesztést az Európai Unió és a kormány csaknem 1,7 milliárd forintos támogatásával a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ valósította meg.
 
A mostani beruházással a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és szárazárok helyreállítása történt meg a régészeti maradványok megtartásával. A várkastély földszinti helyiségeiben a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be a vár történetét a késő gótikától az 1980-as évekig. A vár közelében lévő, szintén most felújított barokk kori Nagyvendéglőben alakították ki az Esterházy Fogadóközpontot, ahol tavasztól Illyés Gyula-kiállítás fogadja a látogatókat.
 
A most zárult fejlesztés részeként elkészült a Kula-kert is, a Sió egykori átkelőhelyét védő torony - kula - nevét viselő pihenőkert, ahol többek között játszóteret is építettek, egyben ez az Ozorára érkezők turistaútvonalának első állomása. (MTI)

Információ

Nyitvatartás:
 
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 10:00-18:00
Szerda: 10:00-18:00
csütörtök: 10:00-18:00
Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: 10:00-18:00
 
 
Pénztárzárás és utolsó csoport indulása 17:15.
 
Tisztelt Látogatók!
 
A Pipo Várkastély 2019. június 1-jén esküvő miatt korábban zár! Az utolsó tárlatvezetés és a zárás időpontja 16:45.
 
Megértésüket köszönjük!
 
 
Belépőjegyek:
Felnőtt: 2000 Ft/fő
Kedvezményes (nyugdíjas, diák): 1000 Ft/fő 
Családi: 4000 Ft
 
Kedvezmények: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0000194.kor
 
 
Elérhetőségek:
Ozorai Várkastély
7086 Ozora
Várhegy utca 1.
Telefon: +36 74 498 652
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ