Befejeződött az ozorai várkastély és környezete turisztikai fejlesztése

Megújult a környezete és új kiállítóhellyel gazdagodott Ozorai Pipo 15. században emelt várkastélya. Helyreállították az egykori várfalat és szárazárkot, pihenőparkot építettek és létrehozták az Esterházy Fogadóközpontot a most zárult fejlesztés alkalmával.
L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a csütörtöki átadási ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy a helybelieket is lehetőséghez juttatja a mostani nagy értékű fejlesztés.
 
Az államtitkár azt mondta: az itt élő embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy számukra is fontos legyen a turizmus, fontos legyen az örökségvédelem, ők is magukénak érezzék annak a fontosságát, ami megvalósult.
 
"Ezért ezt és a későbbi fejlesztéseket is arra kell fordítani, hogy minél több munkahelyet teremtsünk a turizmus által, minél több embert tudjunk idecsalogatni, hogy olyan források jöjjenek ide, amelyek sok-sok ember megélhetéséhez járulnak hozzá valamilyen formában" - fogalmazott L. Simon László, kiemelve, hogy a mostani lépést úgy kell tekinteni, mint a térségfejlesztés egyik fontos lépését. L. Simon László kitért arra is, hogy újabb fantasztikus programlehetőségekkel gazdagodott az ozorai vár, olyan épületrészeket sikerült megújítani, amelyek valóban a turizmus igényeit tudják szolgálni.
 
Hirt Ferenc országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett: jövőre lesz hatszáz éve annak, hogy elkezdődött a vár építése, amit az évszázadok során többször feldúltak. Arról beszélt, hogy Ozorának komoly lehetőséget jelent a fejlesztés. "Tolna megyének szüksége van az ilyen turisztikai attrakciókra, amiket össze kell fűzni, hogy jó lehetőséget kínáljanak az ide látogatóknak" - fogalmazott.
 
Az ozorai várkastély, amelyet egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, ismert nevén Ozorai Pipo építtetett, reneszánsz hangulatot áraszt. A Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem igazán hasonlít a korabeli várakra, díszítése inkább az itáliai városi palotákéra emlékeztet.
 
A reneszánsz hangulatú épület 2002-re újult meg, a mostani turisztikai fejlesztést az Európai Unió és a kormány csaknem 1,7 milliárd forintos támogatásával a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ valósította meg.
 
A mostani beruházással a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és szárazárok helyreállítása történt meg a régészeti maradványok megtartásával. A várkastély földszinti helyiségeiben a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be a vár történetét a késő gótikától az 1980-as évekig. A vár közelében lévő, szintén most felújított barokk kori Nagyvendéglőben alakították ki az Esterházy Fogadóközpontot, ahol tavasztól Illyés Gyula-kiállítás fogadja a látogatókat.
 
A most zárult fejlesztés részeként elkészült a Kula-kert is, a Sió egykori átkelőhelyét védő torony - kula - nevét viselő pihenőkert, ahol többek között játszóteret is építettek, egyben ez az Ozorára érkezők turistaútvonalának első állomása. (MTI)

Információ

KÖZLEMÉNY
 
A járványügyi helyzettel összefüggő 2020. március 16-i kormánydöntésekhez igazodva a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.  határozatlan ideig valamennyi létesítményét a mai naptól zárva tartja, így helyszíneink nem látogathatóak.
 
Megértésüket és együttműködésükét ezúton is köszönjük.
 
Amennyiben előzetes foglalásával kapcsolatban kérdése merülne fel, úgy kérjük írjon nekünk az info@nofnkft.hu mail címre.
 
Budapest, 2020. március 17.

 

 
 
Nyitva tartás:
 

Hétfő: ZÁRVA

Kedd: 9:00-17:00

Szerda:9:00-17:00

Csütörtök:9:00-17:00

Péntek:9:00-17:00


Szombat:9:00-17:00
Vasárnap:9:00-17:00

Pénztárzárás és az utolsó csoport indulása 16:15.

Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.
A belépőjegyek ára tartalmazza az alsó szinti kiállítás megtekintését, és a kb. 35-40 perces idegenvezetést is.
 
JEGYÁRAK
 
Belépő: 2000 Ft/fő
Ozora Illyés Gyula szemével felnőtt jegy: 200Ft
Diák- vagy nyugdíjasjegy (nappali tagozatos diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjasok esetében OEP-igazolvánnyal): 1000 Ft/fő 
Ozora Illyés Gyula szemével kedvezményes jegy: 100 Ft
Családi jegy (két felnőtt és két 6-14 év közötti gyermek részére): 4000 Ft/család
Ozora Illyés Gyula szemével családi belépőjegy: 400 Ft
Csoportos jegy: 1600 Ft/fő (min. 15 fő esetén, amennyiben teljes áru blépőjegy vásárlására kötelezett)
Ozora Illyés Gyula szemével csoportos jegy: 160 Ft
 
SZÉP kártyát elfogadunk!
 
Az árak visszavonásig érvényesek.
 
Csoportos látogatás esetén előzetes egyeztetés szükséges.
 
A belépőjegy ára tartalmazza az alsó szinten lévő kiállítás megtekintését, és a kb. 35–40 perces idegenvezetést. Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók.
A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ